5 oktober 2024 – Nieuwsbericht missie2500
“Meer groen en minder beton”. Met die slogan zeggen we dat we straten en pleinen ingrijpend willen vergroenen. “Bomen en planten zorgen voor schaduw en afkoeling. Met een paar banken erbij heb je meteen een nieuwe ontmoetingsplek”, zegt ons gemeenteraadslid Katrien Vanhove. Op langere termijn willen we twee groene linten doorheen het Lierse stadscentrum.
Natuurlijke airco
Door de klimaatopwarming lopen de temperaturen in de stadskern van Lier en in het dorpshart van Koningshooikt soms flink hoger op dan wat het KMI voorspelt.
Katrien: “Bomen en planten zijn een natuurlijke airco. De temperatuur daalt meteen enkele graden. Maar de winst zit uiteraard niet alleen daar. Groen nodigt uit tot ontmoeten, wat luieren onder een bankje en genieten van.”
Ingrijpend vergroenen
We maken het concreet. Lijsttrekker Stijn Coenen: “We raadpleegden experten. Met behoud van alle evenementen op onze pleinen, zien zij ruimte voor extra groen op het Paradeplein, Grote Markt, Zimmerplein, Gasthuisvest, Veemarkt, het plein aan de Beeldacademie, Strijpensveld, Hemelplein en het Koningsplein in Koningshooikt.
We willen ook de plannen van de NMBS voor het Leopoldplein bijsturen met meer bomen en planten. Op het Lisp is de Guldensporenlaan een prioriteit.”
Groene linten door de stad
Katrien: “Op termijn willen we naar twee groene linten doorheen de stad. Eentje van het stadspark, langs de Werf en de Vismarkt, tot het Spuihuis en eentje van de Berlarij, langs het Kardinaal Mercierplein en de Grote Markt tot de Antwerpsestraat.
Stel je eens voor wat een troef dat zou zijn voor onze handelaars: de groenste winkelzone van Vlaanderen! Als we al deze dingen doen, gaan we zeer dicht in de buurt komen van die bewuste 3-30-300-norm en heeft elke inwoner groen in de buurt.”
Werk aan de (water)winkel
Ook op het vlak van waterbeheer is er volgens ons werk aan de winkel. Waterbeheer en vergroening gaan hand in hand.
Katrien: “De laatste jaren zien we dat regenbuien intenser worden en dat het vaak langere periodes hard regent. Het Lisp en Zevenbergen zijn maar twee voorbeelden waar de mensen vaak met wateroverlast kampen. Er is niet één mirakeloplossing.”
Stijn: “Het zal en-en-en zijn. Afgesloten stukken riolering maken we weer vrij. Grachten en beken moeten beter onderhouden worden. De Arendbeek op het Lisp is een schrijnend voorbeeld.
En we willen ontharden. Op parkings Zaat en De Mol kan dat zonder parkeerplaatsen te verliezen. Denk aan waterdoorlaatbare rasters en groene zijmuren.
Contact voor dit bericht
- Stijn Coenen, lijsttrekker
stijn.coenen77@gmail.com
+32 484 69 87 24 - Katrien Vanhove, 3de plaats
katrien.vanhove1@gmail.com
+32 499 17 04 93