Missie 2500 wil…
- Meer hondenlosloopzones, zeker ook kleinere vlakbij de deur.
- Sensibiliseren bij droogte.
- Diervriendelijk vergroenen.
- Inzetten op diervriendelijke alternatieven voor vuurwerk.
- Strijd tegen dierenmishandeling keihard voeren.
Waar loopt het fout?
Lier telt zo’n 6.000 (geregistreerde) honden en 3.000 (geregistreerde) katten. Dan hebben we het nog niet gehad over aquariumvissen, knaagdieren of paarden. Of over vogels, egels, bijtjes en andere ‘wilde’ dieren in onze Lierse en Hooiktse natuur, die geconfronteerd worden met het verdwijnen van groen of met de klimaatevolutie.
Hoewel het huidige bestuur er zes jaar geleden voor koos om van Dierenwelzijn een bevoegdheid te maken, hebben we daar in de praktijk weinig van gemerkt. De opening van de losloopzone aan de Ouderijstraat was mooi , maar verder beleid beperkte zich tot het aanpakken van ‘overlast’ van dieren: het plaatsen van hondenpoepbuizen, de – weliswaar belangrijke – aanpak rond zwerfkatten en de anticonceptie van duiven.
Tijd voor een bestuur dat ook iets vóór onze dieren wil doen.
Meer hondenlosloopzones
We willen meer hondenlosloopzones, verspreid over het grondgebied. Dat hoeven niet altijd grote hondenweides te zijn.
Uit een bevraging van onze inwoners bleek dat veel mensen ook al blij zouden zijn met een kleiner grasperkje in de buurt, waar de hond even los kan. Meteen ook de ideale ontmoetingsplek voor andere hondeneigenaars in de buurt, toch?
Klimaatopwarming en onze dieren
Ook onze dieren, thuis en in de natuur, kampen met de gevolgen van de opwarming van het klimaat. Missie2500 wil daarom meer aandacht besteden –onder meer via sensibilisering – aan onze dieren om het ook voor hen zo draaglijk mogelijk te houden.
Uiteraard zijn ook zij gebaat met meer groen, maar ook kleine zaken, zoals een bakje water in de tuin of voldoende schaduwplekjes creëren, kunnen heel wat diertjes door de warmte helpen.
Diervriendelijk vergroenen
Het is vaak een kwestie van ‘diervriendelijke’ vergroening: ruil bijvoorbeeld de hulstperkjes op de Lispersteenweg in voor bloemperkjes. Veel beter voor de bijtjes! Ook tijdens de winterperiode moet er aandacht zijn voor dieren die moeilijker eten vinden.
We willen bekijken hoe we door middel van tunnels en bruggen (ecoducten) versnipperde natuur weer kunnen ‘ontsnipperen’ zodat dieren zich kunnen verspreiden en naar andere gebieden kunnen trekken, weg van het gevaar van de openbare weg.
Diervriendelijke alternatieven voor vuurwerk
We willen op oudejaarsnacht een vuurwerkverbod. Vuurwerk zorgt elk jaar opnieuw voor angstige huisdieren, voor paarden die in blinde paniek uitbreken, voor vogels die tegen elektriciteitskabels knallen …
Waarom zouden we zoveel dierenleed elk jaar opnieuw bewust veroorzaken als er ook diervriendelijke alternatieven zijn (bv. geluidsarm vuurwerk, lichtshows…)?
Strijd tegen dierenmishandeling
We zetten de strijd verder tegen dierenmishandeling, met een duidelijk aanspreekpunt bij de politie en een nauwe opvolging.