10 december 2023 – Voorstel missie2500

Vandaag is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen elke tweede zondag van december mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken ze een kaarsje aan. Sterrenmama en missie2500-ambassadeur Evi Van Camp probeerde in 2019 en 2020 al een Sterrenregister in te voeren in Lier. Tot op vandaag is dat niet gebeurd. Komende maandag brengt Katrien Vanhove het namens Evi en missie2500 opnieuw op de gemeenteraad. Het is een eenvoudige, warme en symbolisch krachtige erkenning.

We geven hier de tekst weer die Katrien indiende voor de gemeenteraad.

Een Sterrenregister in Lier? Dat vinden wij een schitterend idee

De afgelopen jaren vroeg onze ex-collega, Evi Van Camp (cd&v), tot tweemaal toe aandacht voor de herdenking en de erkenning van sterrenkinderen. Kort na Wereldlichtjesdag van afgelopen zondag 10 december, herneem ik graag het voorstel van Evi voor de vele mama’s en papa’s die met een onvoorstelbaar verlies geconfronteerd worden.

Sterrenkinderen zijn kinderen die levenloos geboren worden of kindjes die levend ter wereld komen en kort na de geboorte overlijden. Wanneer een kindje overlijdt na 180 of meer dagen zwangerschap is er een verplichte registratie. Het kind krijgt dan een voor- en achternaam en het overlijden wordt opgenomen in het overlijdensregister. Kinderen die overlijden tussen de 140ste en 180ste dag van de zwangerschap kunnen geregistreerd worden op vraag van de ouders. Het kindje kan dan ook een voornaam krijgen.

Maar voor kinderen die levenloos geboren worden na een zwangerschap van mínder dan 140 dagen is er niets geregeld. Officieel bestaan deze kinderen dus niet, hoewel ze een levenslange stempel drukken op het leven van hun ouders en naasten. Ouders van sterrenkinderen missen in deze situatie de erkenning van de zwangerschap en het leven dat er, hoe kort ook, geweest is.

Op voorstel van Evi voorzag de stad Lier in fysieke herdenkingsplekken op onze begraafplaatsen. Dat was een belangrijke stap. Maar haar voorstel om ook de registratie van levenloos geboren kinderen na een zwangerschap van minder dan 140 dagen mogelijk te maken, kwam er tot op vandaag niet door.

Vandaag leggen we haar voorstel opnieuw voor. Hoe langer hoe meer gemeentebesturen leggen symbolische registers aan om sterrenkinderen tóch te erkennen en de ouders te steunen in hun rouwproces. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), de minister voor Binnenlands Bestuur mevrouw Gwendolyn Rutten, de vzw Boven De Wolken, Berrefonds vzw en ‘Met Lege Handen’ bundelden de krachten en spraken naar aanleiding van Wereldlichtjesdag hun steun uit voor de initiatieven van deze gemeentebesturen. Meer zelfs, ze lanceerden een modelattest dat kan gebruikt worden voor de registratie en zo moedigen ze ook andere gemeentebesturen aan om een sterrenregister op te starten.

Momenteel voorziet Stad Lier niet in de symbolische registratie van kinderen die geboren zijn na een zwangerschap van minder dan 140 dagen. Laat ons daar, alsjeblieft, verandering in brengen. Laat ons een sterrenregister invoeren in Lier en Koningshooikt.

Contact voor dit bericht