Missie 2500 wil…
- Meer bomen en planten op de Grote Markt, Zimmerplein, Paradeplein, Gasthuisvest, Veemarkt, het plein aan de Beeldacademie, Strijpensveld, Leopoldplein, Hemelplein en Koningsplein.
- Parkings Zaat, De Mol en De Laag ontharden en vergroenen, met behoud van de parkeerplaatsen.
- Actieplan ‘Vergroen je Stad’ om samen #2500 te vergroenen.
- Op langere termijn: twee groene assen doorheen het centrum van de stad.
- De Nete en waterlopen zichtbaarder en toegankelijker maken.
- De ‘Slijkput’ aan de evenementenweide opkuisen zodat je er kan zwemmen.
- Een groene-blauwe verbinding tussen het stadspark en de Gasthuisvest.
Waar loopt het fout?
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) is een ambitieus plan uit 2021 om Lier tegen 2030 duurzamer en klimaatbestendig te maken. Het plan heeft vier onderdelen: vergroening, energie, mobiliteit en regenwaterbeheer.
De tussentijdse rapportage uit 2023 toont dat Stad Lier helaas achterloopt op deze doelen. Slechts 2,61% van de geplande ontharding is gerealiseerd. Dat hoeft niet te verwonderen, want Lier en Koningshooikt verharden nog steeds aan een tempo van 355m² per dag. Daarmee zitten we bij de Vlaamse top (hoewel het geen record is om fier op te zijn).
Wat betreft vergroening is slechts 11,06% van de doelstelling bereikt. Hetzelfde geldt voor het aanleggen van extra meters haag en geveltuinen, waar maar 13,08% van het doel is bereikt. Er is dus nog een lange weg te gaan.
Ontharden, ontharden, ontharden
Missie2500 wil voor elke nieuwe verharding twee keer zoveel oppervlakte ontharden. In samenspraak met de buurtbewoners kunnen we woonwijken ontharden en beton vervangen door fris groen. Als we straten en pleinen opnieuw aanleggen ontharden we zoveel als mogelijk. Ook op bedrijventerreinen is dat mogelijk. Ontharden is trouwens meteen goed tegen de wateroverlast.
Pleinen massaal vergroenen
We willen op de kortst mogelijke termijn een hele reeks pleinen vergroenen. We raadpleegden experts die ons met raad en daad bijstonden over wat wel en niet mogelijk is.
- Grote Markt: ons meest iconische plein kan worden vergroend zonder de zaterdagmarkt of evenementen te verstoren. Als we slim vergroenen blijft de Grote Markt een landmark waar allerlei activiteiten kunnen doorgaan.
- Zimmerplein: met meer groen worden het plein en de terrassen een pak koeler en mooier.
- Paradeplein: deze betonvlakte moet groener. Op termijn kan het plein via een fiets- en wandelbrug verbonden worden met de stadsvesten. Ook het parkgedeelte aan het zwembad kan extra onthard en vergroend worden.
- Gasthuisvest: we ontharden en vergroenen zonder parkeerplaatsen op te offeren (bv. met waterdoorlaatbare rasters). Ook de verkeersveiligheid vaart er wel bij. Want door ruimte te maken voor groen en de rijbaan een tikje smaller te maken, zal automatisch rustiger gereden worden.
- Veemarkt: als we de overtollige ruimte voor bussen beperken, zal de Veemarkt meer als een echt plein aanvoelen. Extra groen en terrasruimte verbeteren de uitstraling.
- Plein aan de Beeldacademie: wat meer groen zou dit plein een pak aantrekkelijker maken. Ook een kleine hondenlosloopzone kan hier.
- Strijpensveld: meer groen maakt het plein levendiger en aangenamer.
- Koningsplein: op termijn willen we met de Jutteneers een plan uitwerken voor een levendige dorpskern, met meer ruimte voor terrassen, evenementen en lokale handel. Op korte termijn kunnen we echter al slim vergroenen.
- Hemelplein: hier kunnen we creatief zijn met bv. een gedeelde tuin voor de buurt.
- Leopoldplein: het huidige projectvoorstel van de NMBS voorziet niet in voldoende groen. Dat kan beter.
Elk project van vergroening en ontharding doen we in nauwe samenspraak met de buurtbewoners, lokale handelaars, verenigingen, de adviesraden en personeel van Stad Lier. Het zal de kwaliteit ten goede komen en voor een groter draagvlak zorgen.
Groene linten doorheen de winkelas
Missie2500 wil op termijn twee groene linten doorheen het stadscentrum. Het ene begint aan de Berlarij, loopt langs de Sint-Gummaruskerk en het Kardinaal Mercierplein tot aan de Grote Markt. Eventueel zou ook de winkelwandelstraat erbij kunnen. Het andere begint aan het stadspark, loopt via de Werf, de Vismarkt en de Mosdijk tot aan het Spuihuis. Het binnengebied achter het Stadsmuseum kan verschillende groene corridors met elkaar verbinden.
Stap voor stap maken we zo het hele centrum aantrekkelijker voor bewoners én bezoekers. Commercieel zou het een unieke troef zijn: winkelen in het groen, met een weelde aan bomen en planten, zitbankjes, drinkfonteinen…
Parkings ontharden en vergroenen
We willen publieke parkings ontharden en vergroenen zonder in te boeten op parkeerplaatsen (bv. met waterdoorlaatbare rasters). Meer zelfs: we breiden de parkeermogelijkheden nog uit.
- Zaat: parking ontharden en vergroenen, inclusief de betonnen wanden.
- De Mol: we willen een laagbouwparking van één à twee lagen, met een vergroende buitenwand (zoals de Zandpoortvest in Mechelen).
- Ook andere parkings zoals deze aan het KTA, De Laag, Renaat Veremansplein, Rode Kruisplein en Guldensporenlaan kunnen vergroend en onthard worden.
Samen vergroenen
We willen een Actieplan ‘Vergroen je stad’ om samen met de Lierenaars en Jutteneers #2500 te vergroenen. Laat ons mensen inspireren en praktisch helpen bij tegelwippen, tegeltuintjes en geveltuinen.
Niet enkel occasioneel een berichtje in de Peperbus dus, maar een volwaardig actieplan met concrete hulp zoals gratis planten, ondersteuning voor groene projecten en praktische tips en trucs.
Verblauwing: beter omgaan met water
We willen de Nete en andere waterlopen meer in the picture zetten en toegankelijk maken. Denk aan naamborden bij minder bekende waterlopen en bekijken of we historische vlieten als de Sint-Pietersvliet weer kunnen blootleggen.
We willen de ‘Slijkput’ aan de evenementenweide opkuisen zodat er kan gezwommen worden. Dat is meteen ook goed voor ecologische waarde van de stad.
Groenblauwe netwerken – bijvoorbeeld door een verbinding tussen het stadspark en de Gasthuisvest – helpen tegen wateroverlast en koelen de stad af.
Intergemeentelijk bouwmeesterteam voor vergroening
Missie2500 wil dat Lier het initiatief neemt om een intergemeentelijk bouwmeesterteam op te richten.
Dit team, bestaande uit experts zoals landschapsarchitecten en ecologen, zou zich richten op vergroening en ontharding van Lier en omliggende gemeenten. Door samenwerking kunnen kosten worden gedeeld en projecten beter op elkaar worden afgestemd.