13 januari 2024 – Persbericht missie2500

“Zeg eens ‘Hey’ tegen elkaar”. Dat is waar de nieuwe Hey!2500-campagne toe oproept. Een simpele ‘goeiedag’ tegen iemand die je tegenkomt op straat of in de winkel: het is een klein gebaar dat mensen een warm gevoel geeft en voor wat minder eenzaamheid zorgt. Het is de bedoeling dat heel Lier en Koningshooikt spontaan beginnen mee te doen. Actrice Ann Pira is meter van de actie.

Het idee komt uit Zweden. Daar roept de stad Luleå haar inwoners op elkaar vaker spontaan te begroeten. Het doel? De stadsgenoten dichter bij elkaar brengen, een goed gevoel geven en eenzaamheid terugdringen.

Actrice Ann Pira is meter van Hey!2500. In het centrum van Lier en Koningshooikt begroet ze vandaag onverwacht voorbijgangers: “Een ‘hey’ of een vriendelijke ‘goeiedag’: kleine gebaren maken een groot verschil. Laten we samen mensen een warm gevoel geven en voor wat minder eenzaamheid zorgen. Het kost niets en je wordt er zelf óók gelukkiger van. Dat is wetenschappelijk bewezen. Mensen begroeten mij vaak door mijn tv-job. Nu ben ik het die de mensen mag aanspreken.”

Björn Gielen, eigenaar van café Sint-Gummarus en lid van ons kernteam, vult aan: “We hopen dat heel Lier en Koningshooikt spontaan meedoen. Vandaag delen we flyers, vlaggetjes en stickers met ‘Hey!2500’ uit aan voorbijgangers en vragen we de lokale middenstand om de actie te steunen. Later deze maand krijgen alle inwoners nog een kleurrijke raamaffiche. We kennen allemaal dat gelukzalige gevoel van op vakantie, als iedereen elkaar spontaan begroet: dat willen we ook in Lier en Koningshooikt.”

Hey!2500 wil ook een steentje bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid en individualisering. In het recente ‘Ouderenbehoeftenonderzoek’ gaf 37% van de Lierse senioren aan zich matig of ernstig eenzaam te voelen. En uit de internationale studie ‘Jongeren en Gezondheid’ blijkt dat ook 1 op 6 Vlaamse jongeren zich alleen voelt. Sylvie Bracqué, geëngageerde Hooiktenaar: “Eenzaamheid is een vies beestje. Het kan gaan om sociaal isolement, maar ook jongeren met veel vrienden en hobby’s geven aan zich alleen te voelen. Er bestaan geen mirakeloplossingen. Maar een vriendelijk woord – gezien en gehoord worden – is de eerste stap. Gewoon goeiedag zeggen of naar elkaar lachen dus: eenvoudig, verbindend en iedereen kan meedoen.”

Pira vat samen: “Maandag is het Blue Monday¸ de zogezegd ‘depressiefste dag van het jaar.’ Ons medicijn? Elkaar niet meer ‘kop in kas’ kruisen op straat. Zeg eens ‘Hey’ tegen elkaar: klein gebaar, groot verschil.”

Lierenaars en Hooiktenaren die de actie willen steunen en graag stickers, vlaggetjes of affiches ontvangen, kunnen dat laten weten via info@missie2500.be.

Contact voor dit bericht

Je eigen Hey!2500-materiaal aanvragen?

Flyer Hey!2500 (A6)

Affiche Hey!2500 (A3)