Missie 2500 wil…

  • Meer groen in onze straten en op onze pleinen.
  • Parkings ontharden en vergroenen zonder aan parkeerplaatsen in te boeten.
  • Waterlopen benadrukken en gezond houden.
  • Landbouwers en natuurkenners hand in hand voor meer biodiversiteit.
  • Veilige en comfortabele fiets- en wandelroutes.
  • Zwaar verkeer zoveel mogelijk weren uit de binnenstad.
  • Meer inzetten op elektrische deelauto’s, -scooters en -fietsen.
  • Meer zonnepanelen op openbare gebouwen.
  • Schone energie toegankelijk maken voor iedereen.
  • Meer aandacht voor recycleren.
  • Buurtbewoners aanmoedigen geveltuinen en regentonnen te installeren.
  • Scholen aanmoedigen om bomen te planten en moestuinen aan te leggen.

Lier, de groenste stad van Vlaanderen

Missie2500 wil straten en pleinen groener maken en van Lier de groenste stad van Vlaanderen maken. Op zoveel mogelijk publieke plekken – van de Grote Markt tot het Koningsplein – willen we bomen planten en meer groen voorzien. Meer schaduw en afkoeling en een prettige omgeving voor iedereen: what’s not to like?

Minder beton, meer groen

Op veel plaatsen vervangen we beton door groen. Dit noemen we ontharden en is belangrijk om regenwater sneller in de grond te laten trekken en wateroverlast te voorkomen. We willen parkings Zaat, De Mol en De Laag ontharden mét behoud van de parkeerplaatsen (bv. met waterdoorlaatbare rasters).

Schoon water voor een levendig Lier

Water is leven! We willen onze waterlopen weer laten schitteren door ze beter zichtbaar te maken en het water schoner te houden. Denk aan de ‘Slijkput’ bij de evenementenweide waar we misschien zelfs een veilige zwemplek van kunnen maken.

Steun voor onze boeren, kenners van de natuur

Onze boeren zijn experts in het verzorgen van ons landschap. Ze zorgen niet alleen voor vers en gezond voedsel, maar versterken met hun unieke kennis de natuur. We steunen boeren die bloemrijke akkerranden inzaaien en de biodiversiteit verbeteren.

Stappen, trappen en delen

We verbeteren de infrastructuur voor stappers en trappers, zodat wandelen en fietsen veiliger en aantrekkelijker worden.

Missie2500 wil zwaar verkeer zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren. Dit doen we door – naar Mechels model – de levering van goederen zoveel mogelijk te laten gebeuren vanuit een distributiecentrum aan de stadsrand

We stimuleren elektrische deelauto’s, -fietsen en -scooters. Deze duurzame vervoersmiddelen zijn ideaal voor wie geen eigen auto nodig heeft, maar wel af en toe vervoer zoekt.

Door stappen, trappen en deelauto’s te bevorderen, verminderen we het aantal auto’s in de stad. Dat zorgt voor minder en veiliger verkeer, schonere lucht en een betere winkelbeleving.

Schone energie voor iedereen

We willen meer gebruik maken van duurzame energie. Dit doen we door zonnepanelen op openbare gebouwen te plaatsen en inwoners te helpen om zelf zonnepanelen te installeren. We promoten energiegemeenschappen waar buren samen energie opwekken en delen. Zo maken we #2500 minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en zorgen we voor schonere energie, ook voor mensen die huren of niet over de middelen beschikken om zelf dure investeringen te doen.

Minder afval

Missie2500 zet in op slim hergebruik en afvalvermindering. We willen meer initiatieven om afval te recycleren en steunen lokale ondernemers om oude materialen een nieuw leven te geven. Gebruikte materialen kunnen de grondstof van een nieuw product zijn of er kan energie uit worden gewonnen.

Doe mee voor het klimaat!

We willen iedereen betrekken bij het aanpakken van de klimaatuitdagingen. Want de klimaataanpak zal sociaal zijn of ze zal niet zijn. Daarom lanceren we de campagne ‘Doe Mee voor het Klimaat!’ Inwoners kunnen eenvoudig meedoen aan activiteiten die bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.

Enkele voorbeelden:

  • Groene Buren Acties: buren leggen samen geveltuinen aan of installeren regentonnen.
  • Klimaathelden in de Klas: scholen planten bomen of leggen moestuinen aan, meteen heel leerrijk voor de kinderen.
  • Duurzame Dagen: lokale evenementen waar inwoners duurzame oplossingen ontdekken en inspiratie opdoen om hun eigen leefomgeving te verduurzamen.