Missie 2500 wil…

  • Een schepen voor landelijk Lier en Koningshooikt die de noden van ‘den buiten’ en het dorp ter harte neemt.
  • Stad, dorp en platteland met elkaar verbinden.
  • Ruimte en rechtszekerheid bieden aan landbouw én natuur.
  • Een volwaardig luik Economie, Land- en Tuinbouw in het Beleidsplan Ruimte.
  • Land- en tuinbouw en natuur als partners voor meer biodiversiteit.

Waar loopt het fout?

Lier is meer dan het stadscentrum. De mensen die buiten het centrum wonen, zijn even belangrijk als die in de binnenstad. Veel mensen in landelijk Lier voelen zich genegeerd. Terwijl in de binnenstad volop wordt geïnvesteerd en evenementen worden georganiseerd, hebben bewoners op het platteland vaak te maken met slecht onderhouden infrastructuur, zoals verstopte grachten.

Boeren ervaren veel onzekerheid door grote bovenlokale dossiers. Dit zorgt voor frustratie en het gevoel dat ze in de steek worden gelaten.

De beschikbare open ruimte is beperkt en gewild. We moeten een balans vinden die zowel de natuur ten goede komt als boeren, recreatie en industrie toekomstperspectief biedt.

Schepen voor Landelijk Lier en Koningshooikt

We willen een schepen voor Landelijk Lier en Koningshooikt. Deze schepen neemt ook wijkwerking en participatie ter harte en staat symbool voor de hernieuwde aandacht voor al de mensen die er wonen.

Het beleid moet verder reiken dan de Ring en beter afgestemd zijn op de noden van het platteland.

Enkele voorbeelden: bermen moeten flexibel gemaaid worden, rekening houdend met seizoenen en met de concrete weersomstandigheden.

Grachten en beken willen we vaker ruimen om wateroverlast te voorkomen.

Wegenwerken moeten beter op elkaar afgestemd worden, ook met de buurgemeenten. Als dat niet gebeurt, worden sommige buurten virtueel onbereikbaar.

Stad, dorp en platteland verbinden

We willen stad, dorp en platteland met elkaar verbinden. Voorbeelden zijn landbouwers die zich verenigen in één sterk merk, educatieve programma’s voor scholen en plattelandsbeleving zoals wandel- en fietsroutes langs landbouwgebieden.

En er is de logische link met onze lokale gastronomie. Waarom geen schapenkopjes op de menukaarten bij gerechten die met lokale producten bereid zijn of bij producten in de winkels?

We willen een jaarlijks evenement ‘Boerderij in de Stad’ en meer plattelandsbeleving door borden langs routes te plaatsen die uitleggen wat je ziet en wat er wordt geteeld of gekweekt.

Ruimte en zekerheid

De beperkte open ruimte vraagt om een evenwichtige aanpak. Zowel landbouw, recreatie en industrie als natuur hebben ruimte en zekerheid nodig. Het Beleidsplan Ruimte moet voor duidelijke richtlijnen zorgen.

We willen een stevig luik voor Economie en voor Land- en Tuinbouw in het Beleidsplan Ruimte. Dat was oorspronkelijk niet voorzien. Op aandringen van missie2500 komt het er nu toch.

Gronden van stad en OCMW mogen we niet al te vlot verkopen. Als wordt besloten de gronden af te stoten, willen we eerst bekijken of we ze lokaal kunnen gebruiken. Denk maar aan bv. pacht of verkoop aan landbouwers.

Land- en tuinbouw en natuur in balans

We focussen het beleid op lokale landbouwers en vermijden grootschalige, vervuilende landbouwpraktijken. We willen landbouwers en natuurbeschermers betrekken bij de uitwerking van het lokale Klimaatactieplan.

We willen meer groene corridors tussen landbouwgebieden en moedigen variërende teelten en bloemrijke akkerranden aan. Dat alles zorgt voor meer biodiversiteit.