29 maart 2024 – Persbericht missie2500

Tijdens de gemeenteraad van maart stonden nieuwe Lierse regels rond kansspelen op de agenda. Concreet ging het om regels waarmee het stadsbestuur aanvragen voor de opening van kansspelinrichtingen in de toekomst kan beoordelen. Het voorstel laat onder andere een uitbreiding van de openingsuren van gokaangelegenheden toe. Missie2500 stemde overtuigd tegen. En we waren niet alleen.

Missie2500-gemeenteraadslid Katrien Vanhove: “Een gokverslaving leidt vaak tot financiële en familiale drama’s. Vermijden we zo’n ongezonde verslaving door aan de openingsuren te morrelen? Niet helemaal, want online gokken kan je de klok rond. Maar de openingsuren zijn een manier om gokken uit het zicht te houden en de verleiding tot een minimum te beperken. Voor ons is het dan ook onbegrijpelijk dat gokaangelegenheden van het stadsbestuur in de toekomst meer ruimte krijgen.”

Bovendien zegt de wet dat gokaangelegenheden verboden zijn in de nabijheid van scholen, ziekenhuizen of andere plekken waar jongeren vaak komen. De wet zegt niet hoe groot de afstand moet zijn, maar het is eenvoudig vast te stellen dat er gokaangelegenheden te vinden zijn in de buurt van zo’n plaatsen. Dat vindt onze 100% lokale partij een probleem.

Stijn Coenen: “De argumenten van het stadsbestuur beperkten zich tot ‘gokken is een toegelaten economische activiteit.’ Dat is erg cynisch. Het is niet omdat iets mág dat het ook wénselijk is. Gebruik de regels die je in handen hebt om het te ontmoedigen, zoals in veel steden en gemeenten gebeurt. De stad geeft een heel fout signaal.” Opvallend: alle oppositiepartijen waren het eens.

Samenvattend: Stad Lier maakt gokken makkelijker in plaats van moeilijker. Dat vindt missie2500 onbegrijpelijk.

Contact voor dit bericht