door Herman, missie2500-ambassadeur en luie tuinman
Een beetje stofzuigen, wat kleren wassen en daarna strijken, de afwas doen: geen ongebruikelijke dagelijkse taken. Maar stel dat je elke dag álle kleren wast en élk bord afwast: zou dat niet een beetje absurd zijn?
Dat is echter hoe vaak met het terras of de stadstuin wordt omgegaan: veelvuldig poetsen met bleekwater, onkruid kapot sproeien langs de worteldoek, gemillimeterde gazon verticuteren, groenaanslag wegschrobben, blauwe korrel onder de coniferen en overal grondig harken zodat het er piekfijn en proper bij ligt.
Dat kost wel wat tijd en energie. En geld. Reken maar uit met hoeveel de kunstmest, onkruidverdelger en kalk tegenwoordig kost.
Eigenlijk kan het veel simpeler: probeer een beetje te denken zoals de natuur zelf
Die onderhoudt zichzelf op een geniale manier. Zoveel mogelijk juiste planten op de juiste plaats en zoveel mogelijk organisch materiaal (bladeren, afstervende plantendelen…) op de bodem verspreiden zodat die water vasthoudt, vruchtbaar blijft en een gezond evenwicht vindt.
Wat houdt dat in voor ons, luie tuinier? Even op voorhand opzoeken of een druif groeit in de diepe schaduw (waarschijnlijk wel, maar niet enthousiast) en of een olijfboompje groeit op de plaats waar altijd een plas staat (idem). Want anders zit je gauw met desillusies..
Hou ook je ogen open welke planten het goed doen in de buurt of bij de buren. Dat zijn de planten of struiken die ook blij zullen zijn in je eigen tuin.
Wat dat organisch materiaal betreft: thuis composteren is ideaal, maar daar heeft niet iedereen de ruimte voor. Een wormenbak kan ook, zelfs op een balkon, maar daar heeft niet iedereen sowieso zin in. Maar wat wél iedereen kan, is niet al het tuinafval gewoon verwijderen. Knip het fijn en verspreid het tussen planten en onder struiken. Kleine beestjes vermalen het verder tot het in de bodem verdwijnt. Het ziet er niet strak en gemillimeterd uit, maar je planten zullen je dankbaar zijn. En het bespaart je een trip naar het recyclagepark.
Nog wat natuur-imitatie? Laat net zoals in het ‘wild’ zoveel mogelijk begroeien met planten, struiken en bomen. Elk stukje grond kan beplant worden. Een tuin die vol staat, is eigenlijk makkelijker te onderhouden dan een tuin met tegelpad en gazon errond. Een halfuur per week rondwandelen met de snoeischaar volstaat. Zelfs water geven zal niet nodig zijn als de bodem gezond is.
Een stadstuin is het boeiendste van al
Het is behapbaar, er is ruimte voor een kleine zithoek, er kan een (kleine) boom staan en er zijn muren waar je wat verticaal tegen kunt tuinieren. Begin met alle ‘bestrating’ eruit uit te gooien die niet noodzakelijk is. Meer ruimte voor tuinfantasieën en minder werk voor je hogedrukreiniger.
Als er een mogelijkheid is om een (kleine) boom aan te planten, aarzel niet. Het geeft structuur en vooral schaduw en koelte. In die schaduw groeien akelei, vergeet-me-nietjes, anemonen, ooievaarsbek, salomonszegel en hosta (wél met veel enthousiasme).
Aan de zonkant kan je experimenteren met een pitloze druif (Vanessa, Venus en Glenora zijn de lekkerste). Een beetje snoeiwerk en leiden langsheen draden, maar lekker fruit in ruil. Aan de voet van de druif hebben lavendel, longkruid en koekoeksbloem het naar hun zin. Of die mooie asters die je bij de buren of via Hoplr hebt gescoord!
Om het helemaal af te maken en als je er de plaats voor hebt: een waterpartijtje. Een zinken teil of een betonkuip, water en wat zuurstofplanten erin en je hebt een mini-biotoop voor vogels, vlinders, libellen en andere vliegende antidepressiva. Er zijn zelfs kleine waterpompjes op zonne-energie die het water in beweging houden. Wel opletten dat kleine zoogdieren steeds veilig kunnen drinken !
Ook als je minder plaats hebt, kan ongeremd lui getuinierd worden
Op een klein terras of balkon is er allicht een muur waartegen je een klimplant kan laten groeien. Een clematis of passieplant beloont je met vele bloemen. Met wat zon erbij kan je ook een tomatenplant of komkommerplant kwijt. Lekker. En waarom geen kuip met een appelstruik in en een onderbeplanting van vaste planten, net zoals in de natuur? Amper onderhoud en een rustbrenger voor de hersenen.
Maar vooral: geniet van je tuin, hoe die er ook uit ziet
Er is al druk en drukte genoeg buiten de tuinmuren. Maak een plek waar veel mag, maar niets moet. Volg wat logische en natuurlijke regels en de natuur, je kinderen en kleinkinderen zullen je dankbaar zijn.
Free your mind and your garden will follow.
Herman