15 december 2023 – Persbericht missie2500

“Aankondigingspolitiek”, zo noemt missie2500 de begroting van het Lierse stadsbestuur streng. Die wordt maandag 18 december voorgelegd aan de gemeenteraad. “Van alle aangekondigde investeringen werd de voorbije jaren slechts 47% in de praktijk omgezet. Op school is dat gebuisd. Het moet echt veel beter”, klinkt het.

Het stadsbestuur van Lier presenteert maandag de aanpassing van haar meerjarenplan 2020-2025 aan de gemeenteraad. Naar jaarlijkse gewoonte wordt dan de stand van zaken opgemaakt van de stadsfinanciën en vooruitgekeken naar de investeringen van het komende jaar.

“Het stadsbestuur kondigt trots aan dat ze bijna 53 miljoen euro zullen investeren in 2024”, zegt gemeenteraadslid Tom Claes, fractieleider Groen-Lier&Ko, namens missie2500. “Een enorm bedrag als je weet dat de voorbije tien jaar gemiddeld maar zo’n 10 miljoen euro per jaar werd geïnvesteerd. Het recente verleden leert ons dat van alle aangekondigde investeringen jaarlijks minder dan de helft effectief wordt gerealiseerd. Dat kan je gewoon aflezen in de financiële tabellen. In 2023 werd bijvoorbeeld 19 miljoen geïnvesteerd in plaats van de beloofde 44 miljoen. Sinds 2019 is maar 47% van de voorziene projecten uitgevoerd. Op school ben je dan gebuisd. Hoe realistisch is de aankondiging dus?”

Gemeenteraadslid Stijn Coenen, fractieleider cd&v Lier-Koningshooikt en initiatiefnemer van missie2500, vult aan: “Achter al die cijfertjes zitten helaas concrete projecten die beloofd werden aan de inwoners van Lier en Koningshooikt. De centen zijn niet het probleem: die zijn er. Toch geraken veel projecten niet uitgevoerd. Dat leidt tot boosheid en teleurstelling bij de mensen. Vraag dat maar aan zij die wonen op de Veemarkt, de Werf en de Volmolenstraat of Kloosterheide. Het lijstje projecten die werden aangekondigd maar uiteindelijk op de lange baan zijn geschoven, is te lang. Het moet veel beter, want dit knaagt aan het vertrouwen van de mensen.”

“We vragen zeker niet om geld uit te geven dat er niet is. Ook missie2500 wil een begroting die op orde is. Maar het geld voor al die projecten is beschikbaar en voorzien in het stadsbudget”, verduidelijkt Claes. Coenen rondt af: “Het stadsbestuur toont ambitie. Maar blijkbaar is er te weinig daadkracht om alle plannen in de realiteit om te zetten. Een realisatiegraad van minder dan 50% is ondermaats. Dat moet echt beter. Hopelijk is dat ook het goede voornemen voor 2024 van het stadsbestuur.”

Contact voor dit bericht