Missie 2500 wil…

  • Inwoners, verenigingen, adviesraden en ondernemers veel nauwer betrekken bij het beleid, zeker bij ruimtelijke planning.
  • Buurtbudgetten waarmee inwoners in hun buurt aan de slag kunnen.
  • Burgerpanels die samen met de stad nadenken over de grote uitdagingen van morgen.
  • Onze adviesraden veel sterker waarderen en hun adviezen ter harte nemen.

Waar loopt het fout?

Aan het begin van de huidige legislatuur werden enkele stappen gezet op het vlak van participatie. Er werd onder andere een participatieambtenaar aangesteld. Die levert goed werk.

Recent is het participatiebeleid stilgevallen. Het stadsbestuur heeft de handrem opgetrokken, hoewel onze stadsdiensten graag verder zouden gaan. Ook adviesraden uitten hierover hun frustraties.

Nochtans zouden Lier en Koningshooikt veel voordeel halen uit meer betrokkenheid van inwoners, verenigingen en ondernemers bij het beleid. Ze hebben zoveel kennis en ervaring om politieke beslissingen beter te maken, te verrijken. Goede samenwerking en overleg zorgt ook voor minder weerstand bij moeilijke beslissingen.

Het is hoog tijd om af te stappen van het ouderwetse idee dat alleen politici mogen beslissen. Tientallen steden en gemeenten in Vlaanderen tonen dat het anders en beter kan.

Laat ons leren van die goede voorbeelden en onze inwoners, verenigingen en ondernemers het vertrouwen geven dat ze dubbel en dik waard zijn.

Ja, uiteindelijk moet ‘de politiek’ steeds de knoop doorhakken. Maar een beslissing is altijd rijker en beter als je je oor te luisteren hebt gelegd.

Samen aan de slag

Missie2500 hecht groot belang aan participatie van inwoners, verenigingen en ondernemers. We willen hen écht betrekken bij het beleid. We geloven dat inwoners betrekken de basis is van goed bestuur.

De mensen betrekken doen we door verschillende vormen van participatie te combineren, zodat iedereen een manier vindt om mee te doen die bij hem of haar past.

Ruimtelijke plannen

We willen onze inwoners ook betrekken bij ruimtelijke plannen. Dit betekent dat we mensen niet alleen informeren, maar ook laten meedenken en -adviseren in alle fases van het proces.

Dat geldt zowel voor grote projecten in de binnenstad en de dorpskern als voor kleinere ingrepen in wijken en buurten.

Het doel? Dat mensen zich betrokken voelen bij en trots zijn op alles wat we in #2500 realiseren.

Kom op voor je buurt met je buurtbudget

Missie2500 stelt voor om werk te maken van een project “Kom op voor je buurt”. Elke wijk krijgt een buurtbudget, waarmee bewoners zelf projecten kunnen kiezen en die realiseren. In veel steden en gemeenten werken zo’n budgetten prima.

We hoeven het warm water dus niet uit te vinden en kunnen ze vertalen op maat van #2500.

Burgerpanels en adviesraden

Onze adviesraden willen we veel sterker waarderen. Te vaak hebben zij het gevoel genegeerd te worden of enkel betrokken te worden als het om ‘makkelijke’ dossiers gaat. Soms krijgen ze zelfs geen antwoord op hun adviezen. Dat moet veel en veel beter.

We willen burgerpanels organiseren, als aanvulling op onze adviesraden. Deze panels bestaan uit diverse inwoners die samen met de stad nadenken over belangrijke thema’s. Denk aan onderwerpen zoals verkeer, vergroening of de herinrichting van de publieke ruimte.

Door inwoners actief te betrekken bij oplossingen, zorgen we voor breder gedragen beslissingen.