Missie 2500 wil…
- De realisatiegraad op 70% brengen tegen het einde van de legislatuur.
- Investeren in medewerkers en kennis.
- Een sterker stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOLag.
- Meer samenwerken met buurgemeenten.
- Meer halen uit privaat-publieke samenwerkingen.
- Inwoners en verenigingen waarderen en betrekken.
- Realistisch en transparant plannen.
Waar loopt het fout?
Lier heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een gebrek aan daadkracht bij de realisatie van beloofde en begrote projecten. Slechts 47% van alle aangekondigde investeringen uitgevoerd wordt.
Het probleem is niet een gebrek aan budget. Het budget voor deze projecten is voorzien. Het probleem zit bij de uitvoering. Er wordt veel aangekondigd, maar de resultaten blijven achterwege.
Dit leidt tot frustratie bij de inwoners. Zij vragen zich terecht af waar hun belastinggeld naartoe gaat en waarom beloofde verbeteringen in hun straten, buurten en voorzieningen uitblijven. Projecten als Kloosterheide, de Veemarkt en de Werf zijn recente voorbeelden.
Actieplan Daadkracht
Missie2500 vindt dat aankondigingspolitiek slecht is voor het vertrouwen in het stadsbestuur. Daarom stelden we een “Actieplan Daadkracht” voor.
Het doel? Een realisatiegraad van minstens 70% tegen het einde van de volgende legislatuur.
Ons plan is geen eindpunt, maar een startpunt voor overleg met andere politieke partijen, stadsmedewerkers en inwoners. We geloven dat samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid de sleutel zijn om Lier en Koningshooikt vooruit te helpen.
Investeren in medewerkers en kennis
De complexiteit van stedelijk beleid vraagt om deskundige en gemotiveerde medewerkers. Missie2500 wil daarom opnieuw investeren in het personeel van onze stad.
Dit betekent zowel nieuwe expertise aantrekken als de huidige teams zich verder laten ontplooien.
Het moet duidelijk zijn dat onze stadsmedewerkers geen uitvoerders zijn van het politieke beleid, maar partners die meedenken, bijdragen en verantwoordelijkheid nemen. Door hen meer autonomie te geven binnen een duidelijk werkkader, willen we de slagkracht van de stad vergroten.
Sterker SOLag
Het stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOLag heeft zich al bewezen. Missie2500 wil SOLag meer middelen en slagkracht geven om aan echte stadsontwikkeling te doen.
Samenwerking over de stadsgrenzen
Voor specifieke en technische functies is het voor Lier moeilijk concurreren met andere gemeenten en de privésector. Daarom stelt missie2500 voor om in bepaalde gevallen samen te werken met buurgemeenten.
Dit kan door middel van een poolingsysteem waarin expertise gedeeld wordt. Ook informele samenwerking en kennisdeling via netwerken zoals de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) kunnen de realisatiegraad verhogen.
Sterkere publiek-private samenwerking
Missie2500 ziet publiek-private samenwerking als een essentieel middel om grote projecten te realiseren. Een goed voorbeeld uit het verleden is de bouw en exploitatie van LAGO Lier De Waterperels.
Dergelijke samenwerkingen kunnen bijdragen aan de versnelling van de uitvoering van complexe projecten.
Waardeer inwoners en verenigingen
Inwoners en verenigingen beschikken over waardevolle kennis en kunde. Missie2500 wil hen dan betrekken bij de uitvoering van projecten.
Dit kan door hen verantwoordelijkheid te geven voor specifieke onderdelen, zoals eerder gebeurde bij de aanleg van het kunstgrasveld van KVK Hooikt. Door zo’n samenwerking wordt de stad ontlast en worden projecten sneller gerealiseerd.
Realistisch en transparant plannen
Een van de grootste oorzaken van teleurstelling bij inwoners is het niet waarmaken van beloften. Missie2500 pleit daarom voor een realistisch en transparant planningsbeleid.
We moeten duidelijk maken welke projecten haalbaar zijn binnen de beschikbare middelen en tijd. Zo voorkomen we onnodige teleurstelling en verhogen we de betrouwbaarheid van het stadsbestuur.