11 december 2023 – Voorstel missie2500

Gemeenteraadslid Stéphanie Van Campenhout strijdt al jaren voor een vuurwerkverbod tijdens de oudejaarsnacht. Dat is eerst en vooral veel veiliger. Daarnaast is vuurwerk een verschrikking voor veel huis- en gezelschapsdieren. En als een vuurwerkverbod niet kan, laat ons dan minstens inzetten op geluidsarm vuurwerk.

VRTNWS berichtte vorige week nog over vuurwerk toen vzw Oscare – een vzw die zich inzet voor slachtoffers met brandwonden – aan de alarmbel trok. In ongeveer de helft van de Vlaamse gemeenten geldt al een vuurwerkverbod. In onze eigen provincie is vuurwerk verboden in bijna alle gemeenten. Maar dus niet in Lier. Missie2500 vindt dat het tijd is om te gaan voor diervriendelijke en veilige alternatieven.

Stéphanie kroop in haar pen en postte volgende tekst op haar Facebookprofiel.

#dierkeplezierke

December: maand van donkere dagen, hier en daar een sneeuwvlokje en natuurlijk kerst- en eindejaarsfeesten voorbereiden. Al dan niet met vuurwerk.

“Daar hebt ge ze weer met haar vuurwerk”, hoor ik je denken. Absoluut. Al verschillende jaren vraag ik het stadsbestuur om ook in de nacht van oud op nieuw een vuurwerkverbod in te voeren (net zoals tijdens de rest van het jaar) en hoogstens geluidsarm vuurwerk toe te laten.

Niet omdat ik feestvierders wil pesten, wél omdat het welzijn en de veiligheid van onze dieren me nauw aan het hart liggen. Elk jaar vliegen vogels gedesoriënteerd tegen ramen of hoogspanningskabels, breken paarden uit en kruipen honden ver weg in een hoekje, bibberend van angst. Voor sommige dieren is vuurwerk fataal.

En dan zijn er nog de andere ongelukken wanneer mensen – onervaren, onbezonnen, zat of een combinatie van dit alles – vuurpijlen de lucht in schieten. De gevolgen voor andermans of eigen ledematen of eigendom zijn gekend. Zijn die paar minuutjes plezier dat allemaal waard?

Dus ja, ik blijf kloppen op de nagel van het vuurwerkverbod, ondanks het feit dat onze burgemeester vorige week in een krantenartikel van Gazet van Antwerpen liet verstaan dit verbod niet in te voeren. Daarmee is Lier een van de weinige gemeenten in de provincie waar het met oud op nieuw nog toegelaten zal zijn om te knallen. Een van de weinige gemeenten waar men het risico op ongelukken geen probleem lijkt te vinden. Een van de weinige gemeenten waar dierenwelzijn de boom in kan en waar men zelfs de moeite niet doet om inwoners deftig te informeren en/of te sensibiliseren.

Als argument komt dan steeds terug dat zo’n verbod niet te handhaven is en dat vuurwerk wel vrij verkocht mag worden. Dat vind ik een non-argument. In tientallen andere gemeenten voert men het verbod tóch in. In tientallen andere gemeenten geeft men het goede voorbeeld, al beseffen ze daar waarschijnlijk ook dat 100% handhaving nooit kan.

Want begrijp me niet verkeerd, beste burgemeester: ook bij een verbod zullen er nog knallen volgen (en al zeker als u vooraf aankondigt niet te zullen handhaven). Maar u kan wel een voorbeeld stellen, een signaal geven. En vervolgens uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn en waarom een verbod wenselijk is. “We mogen binnenkort echt niets meer”, hoor ik sommige mensen denken. Tuurlijk wel. Als particulier kan je ook geluidsarm vuurwerk kopen. Daar moet je weliswaar nog altijd heel voorzichtig mee zijn, maar voor onze diertjes zou het al een (kleine) verbetering zijn. Of, beste stad, waarom organiseert u zelf niets? Waarom niet uw inwoners bij elkaar brengen voor een lichtshow? Een vuurspektakel? Een kleinschalig, veilig en diervriendelijk evenement als sluitstuk van Kerst in Lier, maar ook als alternatief voor al het vuurwerk?

Aan mij hebben jullie in elk geval een partner om daar mee over na te denken.

Contact voor dit bericht

Stéphanie Van Campenhout
stephanie_van_campenhout@hotmail.com
+32 494 98 92 95