Missie 2500 wil…

  • Heldere en toegankelijke stadscommunicatie.
  • Een toegankelijke stad voor iedereen.
  • Een jaarlijkse Week van de Verbinding.
  • Samen met de buurgemeenten OKAN-onderwijs aanpakken.
  • Stad en platteland met elkaar verbinden.
  • Nieuwkomers volop de kans geven om Nederlands te leren.
  • Inzetten op interculturele dialoog.
  • Een lokaal vredesbeleid uitwerken.

Samen bouwen aan een verbonden stad

Missie2500 wil van Lier een stad maken waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht achtergrond, leeftijd of overtuiging. Om dit te bereiken, zijn verbinding en inclusie nodig. We geloven dat elke Lierenaar en Hooiktenaar een waardevolle bijdrage kan leveren aan onze gemeenschap.

Heldere en toegankelijke communicatie

Een eerste stap is heldere en verstaanbare taal in alle communicatie van de stad. Moeilijke woorden en lange zinnen kunnen best worden vermeden. Ook verdelende of polariserende taal heeft geen plaats. D

We willen dat Lier de eerste stad in Vlaanderen wordt die werkt met beeldbrieven om de boodschap nog toegankelijker te maken.

Toegankelijke stad

We willen Lier toegankelijk maken voor iedereen, inclusief mensen met een beperking. Dit betekent dat we inzetten op rolstoeltoegankelijke publieke ruimtes, duidelijke looproutes voor blinden en slechtzienden, en een stad die dementievriendelijk is.

Ook zorgen we voor meer inclusieve speelpleinen en luisteren we naar de behoeften van mensen met een beperking bij elke beleidsbeslissing.

In overleg met de Lierse Adviesraad Toegankelijkheid (LAT) willen we een toegankelijkheidstoets invoeren voor het stedelijk beleid.

Week van de Verbinding

Missie2500 stelt voor om jaarlijks een Week van de Verbinding te organiseren.

Tijdens deze week brengen we inwoners samen in uiteenlopende activiteiten die gericht zijn op ontmoeting en samenwerking. We denken aan sportevenementen, culturele uitwisselingen, buurtfeesten en gezamenlijke maaltijden.

Het doel is om de inwoners van onze stad dichter bij elkaar te brengen en de drempel te verlagen om met elkaar in contact te komen, over de grenzen van leeftijd, afkomst, achtergrond… heen.

Onderwijs voor iedereen

Het is zorgwekkend dat er lange wachtlijsten zijn voor het OKAN-onderwijs in Lier. Missie2500 vindt dat elk kind recht heeft op onderwijs, en daarom moeten we er alles aan doen om – samen met onze buurgemeenten, want zij laten Lier nu te veel aan z’n lot over – de capaciteit voor OKAN-klassen uit te breiden.

Bovendien moeten leerlingen die thuis minder de kans krijgen om Nederlands te spreken, extra ondersteuning krijgen om hun achterstand in te halen.

Verbinding tussen stad en platteland

Een sterke gemeenschap houdt niet op aan de stadsrand. Missie2500 wil de verbinding tussen de stedelijke kern en het omliggende platteland versterken. Dit doen we door stad en platteland meer met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld via landbouwroutes en plattelandseducatie.

We willen dat stad en platteland elkaar omarmen en samenwerken om een evenwichtige, leefbare omgeving te creëren. Denk aan projecten zoals ‘Boerderij in de Stad’, waar landbouwers hun producten presenteren in het hart van Lier.

Integratie voor nieuwkomers

Nieuwkomers in Lier moeten volop de kans krijgen om Nederlands te leren. Dat is cruciaal en gebeurt zowel formeel als informeel, bijvoorbeeld via partnerschappen met organisaties zoals Mondiale Werken, SAAMO en Arktos.

Daarnaast is het belangrijk om nieuwkomers te betrekken bij vrijwilligerswerk en vrijetijdsactiviteiten, zodat ze hun Nederlands kunnen verbeteren en een sociaal netwerk opbouwen. Voor de verenigingen zijn zij meteen een dankbare, nieuwe groep vrijwilligers.

Interculturele dialoog

Om de samenhang in onze stad te behouden en te versterken, moeten we meer met elkaar in gesprek gaan, over de grenzen van nationaliteiten, talen en religies heen. Het is belangrijk dat we deze dialoog actief organiseren. Culturele en taalbarrières kunnen net een goed vertrekpunt zijn voor het gesprek.

Lokale vrede en solidariteit

We willen een lokaal vredesbeleid ontwikkelen en actieve herdenkingen van belangrijke momenten zoals 11 november en 8 mei organiseren. Deze herdenkingen bieden een kans om de ervaringen van nieuwkomers die uit conflictgebieden komen, een plaats te geven.

Daarnaast wil missie2500 Lier aansluiten bij het internationale netwerk van ‘Mayors for Peace’ om de vredesboodschap nog verder uit te dragen.