Missie 2500 wil…

  • Een ruim en divers aanbod betaalbare woningen.
  • Bestaande woningen comfortabeler en energiezuiniger maken.
  • Leegstaande panden gebruiken om de krapte op de markt aan te pakken.
  • Seniorenhuisvesting met meer aangepaste woonopties voor onze ouderen.

Waar loopt het fout?

Toegankelijkheid van de private huurmarkt: mensen zonder vast arbeidscontract, zoals jongeren en mensen met een leefloon of vervangingsuitkering, hebben vaak moeite om een woning te huren omdat loonfiches en belastingdocumenten worden gevraagd​. Kandidaat-huurders met een migratieachtergrond worden dan weer vaak geconfronteerd met discriminatie.

Wanneer een procedure ‘woonkwaliteit’ opgestart wordt, is het resultaat vaak dat een woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt zonder dat aan de huurder een alternatief wordt aangeboden. Dit lijdt tot schrijnende toestanden.

Voor sociale woningen zijn er wachtlijsten. In Lier en Koningshooikt staan meer dan 1.300 kandidaten op de wachtlijst voor een sociale woning. Voor specifieke categorieën – denk aan grote gezinnen – is het aanbod te beperkt. Voor jonge gezinnen zijn er nauwelijks sociale koopwoningen beschikbaar.

Oppositiepartijen werden  de voorbije legislatuur geweerd uit de Raad van Bestuur van de Lierse sociale woonmaatschappij Nochtans zou meer transparantie en samenwerking over de grenzen van meerderheid en oppositie heen tot een beter beleid kunnen leiden.

Beperkte ondersteuning voor woonkwaliteit: veel woningen in Lier zijn slecht geïsoleerd en niet energie-efficiënt​. Het aanbod aan gerichte ondersteuning en financiële middelen voor renovatie, vooral voor energiezuinige aanpassingen, is echter beperkt. Daardoor verloopt de omslag naar een meer kwaliteitsvol en energiezuinig lokaal aanbod aan woningen veel te traag.

We stellen dan ook volgende oplossingen voor.

Vernieuwde visie op stedelijke ontwikkeling

Door verdichting en het creatief benutten van ruimte in de binnenstad, zoals binnengebieden en panden die leegstaan, wil missie2500 meer woningen voorzien, zonder afbreuk te doen aan het groene en historische karakter van de stad​.

Belangrijk hierbij is om in te zetten op nieuwe woonvormen zoals cohousing.

Wooncoöperaties

Missie2500 moedigt initiatieven zoals wooncoöperaties aan.

Eigen aan deze woningcoöperaties is dat de grond in gemeenschappelijke eigendom blijft, waardoor speculatie wordt tegengegaan en woningen betaalbaar blijven​.

Sociale woningbouw

Missie2500 zet zich in voor sociale wooncapaciteit en het inkorten van wachtlijsten door nieuwe projecten te ontwikkelen en leegstand tegen te gaan. Lier doet in vergelijking met veel andere gemeenten z’n deel en moet dat blijven doen.

Innovatieve projecten zoals tijdelijke woonunits en publiek-private samenwerkingen kunnen het proces versnellen.

Energiezuinige renovaties

Missie2500 wil een duurzaam renovatiebeleid, met financiële stimulansen en ontzorging voor huiseigenaren om hun woningen energiezuinig te maken. Dit kan onder andere door wijkgebonden renovaties en subsidies voor isolatie en zonnepanelen​.

Seniorenhuisvesting

Veel senioren wonen in een grote woning die niet meer aangepast is aan hun dagelijks leven. Tegelijk is het niet makkelijk hier iets aan te doen.

Zo wordt het omvormen van een eengezinswoning tot een kangoeroewoning – nochtans een zeer wenselijke evolutie – stedenbouwkundig als zeer complex ervaren.

Ook het aanbod aan betaalbare appartementen op maat van senioren is te beperkt. Aan deze problemen wil missie2500 de volgende jaren verhelpen om zo de schaarse ruimte in onze stad beter te benutten.