Missie2500 stelt een ‘Actieplan Daadkracht’ voor om ervoor te zorgen dat het toekomstige stadsbestuur meer van zijn plannen kan realiseren. Dat is nodig, want de ‘realisatiegraad’ bij investeringen is nu te laag. Vaak zijn de centen er wel, maar ‘stropt’ het in de uitvoering. We willen hier samen met de andere politieke partijen en de stadsmedewerkers werk van maken. Ons plan is niet te nemen of te laten. Laat ons erover spreken, eraan sleutelen en het samen doen leven.
Tijdens een gedachtewisseling over de stadsbegroting op de gemeenteraad van december 2023 erkende het stadsbestuur dat de realisatiegraad van investeringen omhoog moet. Missie2500 had opgemerkt dat projecten ingepland worden en dat er centen voor voorzien worden, maar dat gemiddeld slechts 47% wordt gerealiseerd. Het ‘stropt’ dus in de uitvoering.
Als projecten worden beloofd aan onze inwoners en ze worden niet uitgevoerd, leidt dat tot boosheid en teleurstelling. Het knaagt aan het vertrouwen van de mensen. Recente voorbeelden zijn Kloosterheide, de Veemarkt en de buurt rond ‘den Bril’ en de Werf.
Missie2500 belooft om nooit alleen maar kritiek te geven. Dat is makkelijk. We reiken ook oplossingen aan. Vandaar dit Actieplan Daadkracht: concrete oplossingen om samen met de andere politieke partijen en de medewerkers van de stad rond te werken. Hieronder vindt u het volledige actieplan terug. We vatten de kernpunten hier al even samen:
- Investeer opnieuw in de medewerkers van onze stad. Lokaal beleid is veel technischer en complexer dan vroeger. Laten we onze medewerkers dus extra ondersteunen en waar nodig nieuwe, specifieke deskundigheid aantrekken.
- Versterk de slagkracht van stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOLag. Geef SOLag de middelen om aan echte stadsontwikkeling te doen. SOLag heeft veel praktijkervaring en kan de druk elders verkleinen.
- Werk samen met andere gemeenten. Voor specifieke functies is het voor de stad moeilijk concurreren met andere gemeenten en met de privésector. Medewerkers delen met andere gemeenten in bv. een ‘poolingsysteem’ kan een deel van de oplossing zijn.
- Sterkere publiek-private samenwerking. Stad Lier kan niet alles zelf doen. Gerichte samenwerkingen met de private sector kunnen voor meer realisaties zorgen.
- Waardeer de expertise van inwoners en verenigingen. Er zitten heel wat kennis en kunde in onze samenleving. Betrek inwoners en verenigingen bij projecten of geef projecten (deels) in hun handen.
- Verdere uitbouw modern personeelsbeleid. Vertrouw onze stedelijke medewerkers, geef autonomie binnen een duidelijk werkkader en boor hun creativiteit aan. En als het qua verloning moeilijk concurreren is met de privésector, zet dan in op bv. de balans werk-privé of flexibele verloning.
- Plan doordacht en realistisch. Inwoners begrijpen best dat niet alles morgen kan gerealiseerd worden. Leg het hen uit. Een realistische planning helpt om teleurstelling te voorkomen.
Missie2500 wil tijdens de volgende legislatuur stap per stap evolueren naar een realisatiegraad van 70%. Om dat doel te bereiken, een ‘Actieplan Daadkracht’ noodzakelijk zijn. We willen hier samen met de andere politieke partijen en de stadsmedewerkers werk van maken. Ons plan is niet te nemen of te laten. Laat ons erover spreken, eraan sleutelen en het samen doen leven.
We schuiven volgende ingrediënten naar voor.
Contact voor Actieplan Daadkracht
- Tom Claes, gemeenteraadslid
claes_tom@yahoo.com | +32 486 27 97 18 - Stijn Coenen, gemeenteraadslid
stijn.coenen77@gmail.com | +32 484 69 87 24 - Anja Vlaeymans, lid kernteam
anja@hetlooks.be | +32 497 43 55 28