22 oktober 2023 – Persbericht

Stad Lier doet best een breder onderzoek naar de locatie voor het nieuw te bouwen cultuurcentrum. Dat vindt de nieuwe lokale partij missie2500. Ze reageert daarmee op de studie die het Lierse stadsbestuur wil doen om de beste locatie te zoeken voor een nieuw cultuurhuis. De stad wil enkel de huidige locatie van CC De Mol en de stationsomgeving onderzoeken. “Een nieuw CC kan een hele buurt doen opleven. Alle toekomstgerichte locaties worden dus best bekeken”, klinkt het.

Update 24/10: Tijdens de gemeenteraad van maandag 23/10 werd het bestek besproken. In overleg met het schepencollege werd beslist het agendapunt een maand te verdagen om zo tot een betere, gedragen beslissing te komen. We waarderen de bereidheid van schepen Ivo Andries om verder in gesprek te gaan. Samen komen we tot een beter, grondig onderzoek.

Het is geen geheim dat CC De Mol toe is aan een opvolger. Het Liers Cultuurcentrum trekt zelf al enkele jaren aan de alarmbel. Zo voldoet de zaal niet meer aan de normen van vandaag. Heel wat artiesten treden niet meer op in Lier omdat het CC niet kan voldoen aan hun technische eisen.

Gemeenteraadslid Geert Marrin: “We zijn blij dat het stadsbestuur de nood inziet en er een studie komt naar de beste locatie. De stationsomgeving onderzoeken, is logisch. Het is een toplocatie die we zelf ook enorm zien zitten. Maar dat het stadsbestuur daarnaast alleen de huidige locatie aan de Aarschotsesteenweg wil bekijken, verbaast ons. We vinden dat je ook andere toekomstgerichte locaties moet durven bekijken. Zo’n onderzoek kost sowieso geld. Dan levert het best veel nuttige informatie op.”

Björn Gielen, ambassadeur van missie2500 en eigenaar van café Sint-Gummarus, vult aan: “Een nieuw CC is een grote investering. We onderzoeken het dus best tot in de puntjes. Voor ons is een CC meer dan een podium voor optredens met wat parkeerplaatsen rond. Het kan onze stadskern versterken. De buurt leeft op, ondernemers krijgen een boost en verenigingen een plek voor activiteiten. Het stadsbestuur leek die mening te delen, als we hun visienota over het cultuurcentrum lezen. Toch worden nu maar twee locaties onderzocht. Dat is een gemiste kans. Zeker omdat de huidige locatie van CC De Mol waarschijnlijk niet voldoet aan de criteria in de visienota.”

Missie2500 wil bijvoorbeeld ook het belastingkantoor aan de Kruisbogenhofstraat bekijken. De FOD Financiën trekt er in de loop van 2024 weg. Gemeenteraadslid Stijn Coenen: “Ook de omgeving van de oude Rerum Novarum krijgt binnenkort een andere invulling. Er liggen dus kansen midden in ons kernwinkelgebied, zoals in Heist-op-den-Berg. En misschien zijn er nog andere geschikte plekken. Onderzoek het minstens, zodat we uiteindelijk samen de meest toekomstgerichte plaats kunnen kiezen.

Hieronder kan u de integrale visienota van het stadsbestuur over het nieuwe CC lezen. U ziet… wij verkopen geen onzin.

Visienota en plan van eisen nieuw Liers Cultuurhuis 27 februari 2023 (2)
Geert, Björn en Stijn voor CC De Mol

Contact voor dit bericht